Какво е важно да знаем за компонентите

Публикувано от: Даниел 06/03/2020 0 Коментар(и)
Какво е важно да знаем за компонентите?
При избор на каквато и да е техника на първо място трябва да сте запознати с  параметрите на дадената машина. Представяме Ви най-важните компоненти при сглобяване или покупка на готова компютърна конфигурация:
 
1) Процесор
Най-важните характеристики, които трябва да знаете за един процесор са:
 • - Тактова честота на процесора:
  Измерва се в мегахерци. 1MHz означава един милион такта в секунда. Съвременните процесори имат тактова честота от два и повече GHz, а някой от новите процесори като AMD Phenom II 980 са с честота 3,7 GHz.
 • - Брой ядра на процесора:
  2-6 ядрени процесори (служат за гейминг и стрийминг) цена около 200 лв до 500 лв
  8–64 ядрени (поддръжка на сървъри и висок клас работни станции) цена около 1000лв до 5000+лв
 • - Кеш-памет:
  Кеш-паметта играе особено важна роля за производителността на процесора. Тя може в голяма степен да подобри ефективността на процесора, като му предоставя достъп до необходимите данни по-бързо, отколкото това прави обикновената оперативна памет (RAM). Чиповете на кеш паметта са не само по-бързи, но осъществяват и по-бърза връзка с процесора. Основно правило – колкото по-голям обем е кеш паметта, толкова повече инструкции към процесора ще се съхраняват за бърз достъп, а оттам се вдига бързодействието. 
Водещи марки на процесори:
 • Intel;
 • AMD;
 • Baikal Electronics.
 
2) Охлаждане
 
Когато избирате процесор може да проучите дали е в комплект с охлаждане.
Намерите ли процесор със стоков охладител, който да покрива вашите изисквани - перфектно, в 
противен случай трябва да се съобразите с 2 фактора при избор на охлаждане:
- С колко свободно място разполагате;
- Дали процесора ще влезе в режим на Overclock.
До момента на пазара има два типа охлаждане (водно и въздушно):
 
 • - Въздушно охлаждане – има всякакви видове: от нископрофилни до високопрофилни с 2 вентилатора. Първо трябва да прецените какво охлаждане ще се побере в кутията и след това дали капацитета на охлаждане ще стигне за TDP, който е заложен от производителя на процесора. По принцип въздушните охлаждания отстъпват на водните по способност за топлоотнемане, но има high end охлаждания, които не отстъпват на водните и дори са по-тихи от тях.
 
 • - Водно охлаждане – независимо дали ще са custom made или AIO трябва да се вземе в предвид свободното място, където ще се постави радиатора с вентилаторите и откъде ще се прекарат тръбите. Охлаждането е в пъти по-добро, за съжаление цената е по-висока.
 
 
3) Дънна платка 
Това е скелетът на една система и е от ключово значение при избора на конфигурацията .За стандартни офис системи, както и за домашни нужди е препоръчително да се използва нисък клас дъно (от 90-150лв.), при компютри за видеоигри се използва среден клас (с 50-250 % по-висока цена), докато за професионални цели може да се насочите към висок клас, където цените са като модела високи.
При избора си се придържайте към няколко параметъра:
 • - Големина на дънната платка  (eATX, ATX, miniATX, microATX, miniITX) – тези размери са само за ориентир в каква кутия ще се поберат. Допълнително може да се види от спецификациите на производителя точно колко са големи;
 • - CPU сокет – все пак е важно да съответства на процесора, който сте си избрали;
 • - Слотове за RAM памет - помислете дали след време ще оборудвате вашата конфигурация с допълнително памет. Разгледайте колко канала се поддържат (това зависи и от процесора) и колко е максималния капацитет RAM памет (поддържан от процесора и чипсета на дъното);
 • - Чипсет – доста често бива игнориран, но от него зависи как ще се управлява процесора и RAM паметта. От чипсета зависи дали процесора и RAM паметта ще могат да постигат по-високи тактови честоти от номиналните т.нар. overclock;
 • - Други слотове – PCI, PCIe x16 (за видеокарта), PCIe x4, PCIe x1, SATA портове, М.2 (SATA и NVMe). Тези портове са важни за останалите компоненти и периферия.
Водещи марки на дънни платки:
 • Asus;
 • Gigabyte;
 • MSI;
 • Intel ASRock.
 
4) RAM памет за компютри
RAM памет – в нея се „товарят” нещата, които ползвате в момента. Все едно имате бюро – колкото е по-голямо, толкова повече неща можете да сложите отгоре, без да си пречат едно на друго.
 • - Капацитет - по принцип е добре да е повечко, но над 8 или 16 GB RAM са много за всеки, който не прави видеообработка или триизмерно моделиране на машини (въпреки изобилните оферти за компютри и лаптопи за игри с по 16-32 GB RAM – игрите реално не могат да употребят толкова голямо количество памет).
 • - Честота – към тази характеристика се прави асоциация, като „скорост“. Това са циклите на четене-записване извършвани за 1 секунда. По-голямата честота означава, че може да се запише повече информация в даден момент.
 • - Закъснение (CAS Latency) – времето между пускането на команда от процесора и нейното изпълнение в RAM паметта. Числото, с което се обозначава закъснението е колко такта са нужни докато паметта отговори на командата. 
! Не винаги, памет с по-голямо закъснение  и по-висока честота, е по-бърза от памет с по-ниска честота и по-малко закъснение!  
 • - При покупка на 2 ръка компютър избягвайте машини с DDR2 RAM – той е много стар, по-трудно се намира и затова цената му е 3-5 пъти по-висока от тази на новата памет, а също и от все още актуалната DDR3. Освен това, DDR2 дава твърде ограничен капацитет, така че просто не купувайте такива машини. 
 • - В момента, началото на 2020 г., цената е $25-30 за 4 GB DDR4.
 
 
5) Видеокарта
За всички системи, които не се правят за игри или за графичен дизайн, вградената  видеокарта е напълно достатъчна. Добър вариант е да се сложи процесор с интегрирана видеокарта – почти всички процесори на Intel и някои модели на AMD. 
За игри (според игрите и бюджета) добавете 190-560лв за видеокарта. Ако имате в излишък – може и 1200-1800лв за върховите модели – съответно Radeon RX 5700XT и nVidia GeForce 2080 RTX.
Какво да гледате в параметрите на една видеокарта: 
 • - обем на паметта – както при RAM паметта – колкото повече, толкова по-добре. От обема на паметта зависи, колко данни за видеообработка ще се поберат преди да се запълни паметта и да се наложи разчистване на излишната информация, затормозявайки графичния процесор. Запълни ли се паметта, може да се забележат насичания докато се извършва почистването на излишната памет.
 • - Честота на графичния процесор – както при централния процесор, така и при графичния процесор е от значение на какви честоти работи. Обикновено видеокартите предназначени за игри са с няколко вида честоти: нормална – това е честотата, която достига в „спокоен“ режим, без особено натоварване; следващите 1-2 вида честоти всеки производител нарича различно, но общото, е че тези честоти се достигат при максимално натоварване, а в някои случаи и при overclock.
 • - Ширина на шината – Пропускателната способност колко бита информация  преминават едновременно между графическия процесор и паметта. Има зависимост между скоростта, на която работи графичния процесор и честотата на паметта. По този параметър има доста теория и зависимости, но като главно правило за по-непросветените трябва да е, че колкото повече „битове“ има е по-добре(например ако трябва да се избира между 192 и 256 битова видеокарта, по-добре да се избере 256 битовата) 
 
6) Твърд диск
На него си запазвате документи, музики, филми и каквото се сетите. Най-малките нови дискове на пазара са по 500 GB, но практиката показва, че с нарастването на капацитета цената за TB е по-ниска и по-големите дискове са на сметка. Само имайте в предвид за какво ще се ползват и от колко пространство ще имате нужда в бъдеще – няма смисъл да си вземете 4TB диск и да държите Word-овски документи. При избора на диск освен капацитета гледайте количеството кеш памет и скорост на въртене. Кеш паметта служи като буфер при прехвърляне на данните от и на твърдия диск. Скорост на въртене показва оборотите в минута, които прави диска – по-бързо-въртящите дискове достъпват информацията по-бързо. В момента масовите дискове са на цена около 100лв за 1 TB и 130-150лв за 2 TB. 
 
7) SSD диск
Може би най-евтиния начин да си ускорите компютъра. Има 2 вида SSD:
 • - SATA - обикновено са 2.5“, но има и такива, които са специален формат и се слагат на слот на дънната платка – M.2. SSD, които са SATA, имат максимална скорост на трансфер 600 MB/s, но въпреки това са по-бързи от твърдите дискове, заради начина, по който достъпват информацията. 
 
 • - M.2 NVMe – този тип SSD-та е само под тази форма. Слагат се в специален M.2 слот на дънната платка и могат да достигат скорост на трансфер 3500 MB/s.
Съвети при избор на SSD: 
 • - Най-важното е да прецените какъв форм фактор ще изберете – дали ще е 2.5“ или M.2. Ако компютъра ви е по-стар модел ще бъдете ограничени само до 2.5“ модели, но ако дънната Ви платка е от последните  3-4 години вероятно ще имате и M.2 слот. В такъв случай трябва да проверите дали слота Ви поддържа SATA или поддържа и NVMe. 
 • - Капацитет: най-малките SSD-та, които си заслужава да се закупят са 128 GB – този капацитет ще стигне за операционната система и основните програми, които ще се ползват. Ако ще работите с големи файлове, Ви трябва диск с капацитет 250+ GB.
 • - Брой презаписвания (Tera Bytes Written-TBW) – доскоро това „убиваше“ SSD-тата. Честите презаписвания върху SSD диска ускоряваха „смъртта“ на SSD-то, докато сега с напредването на технологията, SSD-то може да надживее дадената му гаранция от производителя, дори и ако се ползва като системен диск. Когато си избирате SSD – вижте каква гаранция и колко терабайта дава производителя. (това не е ли излишна информация?)
 • - Марка – колкото и банално да прозвучи има производители и „производители“. Спокойно можете да заложите на някои от изброените производители дори и в ниския клас SSD-та: Kingston, Adata, Crucial, Samsung, Intel. За останалите производители – ако няма да ползвате SSD-тата за работа с чувствителна информация можете да изберете най-евтиното – ще Ви върши работа и няма да дадете излишни пари.
 
 
8) Захранване
 
От всички компоненти захранването и кутията може би са „най-дълговечните“. Ако си ги подберете правилно няма да Ви се наложи смяната им с години
Има няколко неща, за които трябва да се внимава при избора на захранване:
 
 • - Мощност – максималните ватове, които може да даде, захранвайки всички компоненти. Много важно е, да не са „китайски“ ватове, а стандартно замерени и проверени стойности, каквито доказаните производители гарантират. За избор на захранването трябва да се направи сметка какви компоненти се използват в системата, тъй като може да се получат следните грешки:
  - Да имате прекалено много излишни ватове;
  - Да нямате достатъчно ватове да захраните конфигурацията.
 • - Ефективност – при какво натоварване, захранването работи оптимално. Обикновено добрите захранвания им се дава 80+%. Това означава, че при захранване с 80% ефективност, то ще ви осигури 80% от мощността, а останалите 20% са загуби (произведена топлина)
 • - Сертификат – освен ефективност, висококачествените захранвания имат и сертификат. Колкото по-висок е техния рейтинг толко по-добри компоненти са използвани, ще имат по-малко загуби и ще са по-безшумни. Има 5 нива на сертифициране: 80PlusBronze, 80PlusSilver, 80PlusGold, 80PlusPlatinum, 80PlusTitanium. (в таблицата са показани стойностите на ефективността им)
 • - Конектори – по този параметър трябва да имате 2 неща в предвид. 
 
1. Какви и колко компоненти ще имате – брой дискове, видеокарта с външно захранване и колко пиново, други устройства изискващи Molex свързване. Трябва да си направите сметката и да проверите какви конектори има захранването, за да избегнете фитнес упражнението „ходене до магазина за търсене на допълнителни конектори и сплитери“
 
2. Кабелен мениджмънт и нужно ли ви е модулно захранване – обикновено са 2 вида: модулно - можете да си сложите само кабелите, които са ви нужни, а останалите да седят на изчакване, ако решите да добавите нещо друго и другият вид, където всички кабели излизат от един отвор и може да се наложи да ги вържете, за да ви е по-подредено
Като улеснение в интернет има много онлайн калкулатори, в които се описват компонентите и Ви се препоръчва захранване с определена мощност. Към момента хубавите захранвания започват от около 100лв за 500W+.
9) Кутия за компютъра 
Всичко гореизброено трябва да може да се побере в нея, като не трябва да се подценява достъпът на свеж въздух, който ще охлажда компонентите. Това означава, че кутията трябва да предоставя възможност всички кабели да могат да се скрият в страничното отделение, да има възможности за поставяне на вентилатори и евентулно радиатори за водно охлаждане. Какво още трябва да ви интересува от една кутия, освен приятният външен вид – проверете дали има USB портове отпред (почти всички имат),  дали те са разположени удобно за Вас; отново във връзка с охлаждането и последващата поддръжка – хубаво е да има възможност за поставянето на филтри на отворите за вентилаторите. Така последващите почиствания ще се улеснят и няма чистенето на компютъра да се превръща в епизод на „Страх“
10) Монитор
Размер на екрана варират от 15 до 28 и повече инча по диагонал (1 инч = 2, 54 см).
Съотношение на страните (широчина към височина) най-масовия формат е 16:9.
Разделителната способност на един LCD монитор е броят точки (пиксели), които могат да се изобразят в хоризонтална и  вертикална посока. Като най-оптимална резолюция за 24“ дисплей се приема 1920 x 1080 или т.нар. Full HD.
Яркостта се определя, като яркост на чисто белия цвят, измерена в cd/m2
Контрастът се определя като отношение на яркостта на белия цвят към яркостта на черния.
Цветопредаване - зависи от няколко параметъра,  най-важните от които са гама корекцията, цветовата температура и разредеността на матрицата.
Ъгъл на виждане - картината изглежда  перфектна, когато седите централно пред монитора, но забележимо се влошава, когато се преместите встрани. Ъгълът на виждане зависи в най-голяма степен от типа на използваната матрица.
Вид матрица -има 3 основни вида матрици: TN, IPS, VA. Всички останали видове, които биват представени от производителите произхождат от тези основни 3 вида. TN матрицата е евтина и с най-ниско време за реакция, затова често евтините геймърски монитори ги правят с TN матрица, но за сметка на това са с лошо цветопредаване и стеснен ъгъл на видимост. IPS матрицата е с по-бавна реакция спрямо TN, но пък е с много добро цветопредаване и по-големи ъгли на видимост. VA матриците комбинират предимствата на TN и IPS като по-добро цветопредаване от TN (по-лошо спрямо IPS), по-висок ъгъл на видимост спрямо TN (по-лошо от IPS) и по-бързо време за реакция спрямо IPS (по-лошо от TN).
Видео интерфейси (входове)
VGA (Video Graphics Array -  видео графичен масив) - видео стандарт с аналогов изходен видеосигнал
DVI (Digital Visual Interface) – цифров стандарт за предаване на видеосигнал
HDMI (High-Definition Multimedia Interface) е цифров аудио/видео интерфейс, способен да предава некомпресиран поток
DisplayPort – най-новият цифров интерфейс, пренасящ аудио и видео
При избор на монитор съобразете какви портове имат монитора и видеокартата – VGA и DVI са остарели стандарти, от които производителите постепенно се отказват, а адаптерите са скъпи, особено тези които конвертират от аналогов към цифров сигнал и обратното. 
 
В eCenter.BG предлагаме голямо разнообразие от компютърни компоненти и периферия, а също така и безплатна консултация при избор на най-подходящите за Вас. Погрижили сме се да ги поръчвате удобно и лесно онлайн 24 часа в денонощно, 365 дни в годината.
 
Етикети: komponenti

Напиши Коментар