Микро(н)скопично SSD

Публикувано от: petar 14/01/2022 0 Коментар(и)

Микро(н)скопично SSD

Micron (за незапознатите - това е производителят стоящ зад марката Crucial) е пуснал нов модел NVMe SSD диск – 2400. Притежава впечатляващите за размера си 2TB, поддържа PCIe 4.0 и има доста добри скорости на четене и запис.

 

Новата серия се базира на 176-слойна QLC NAND технология, която според производителя ще донесе 33% по-голяма производителност в четене-запис, както и 24% по-малко закъснение спрямо предишната 96-слойна технология на Micron.

 

Новите модели на Micron от серия 2400 ще идват в 3 размера – 22x80, 22x40 и 22x30 мм. Съответно независимо от дължините, големината на дисковете е 512GB, 1TB и 2TB.  Скоростите на четене-запис дори на “миньона“ 22x30 според производителя са 4500/4000MBs, което за такъв размер е доста впечатляващо. Според Micron консумацията е под 150mW, съответстващa на изискванията за Project Athena на Intel, според които би трябвало да е достатъчно за работата на лаптоп с дисплей с висока резолюция  до 9 часа.

 

„Защо да си купя този дребосък, вместо стандартния размер” – За настолна конфигурация, всеки би сложил стандартен размер 80 мм: по-лесно се отвежда топлината, когато се е разпределила на по-голяма площ ( както е при по-големите стандартни 2.5“ SSDта ), няма да ви се губи в ръцете и по бюрата, когато се извършва някаква манипулация, изискваща сваляне от слота и няма да си блъскате главите да търсите адаптери, когато е нещо толкова малко. За разлика от настолните компютри бъдещето при лаптопите е в намаляване на размерите и подобряването на енергоефективността им. Все по-често, ако отворите вътрешността на лаптоп, ще започнете да виждате такъв тип SSD-та.

Напиши Коментар