2022 – какво да очакваме?

Публикувано от: Даниел 06/01/2022 0 Коментар(и)

 

През изминалите 2 години нашите очаквания не бяха оправдани и често бяхме поставени пред разочарование. В началото на 2022 година очакваме недостиг на различни електронни компоненти и устройства, което е резултат от липсата на чипове. Производителите ще продължават да изкушават крайния потребител с примамливи модели, които обаче едва ли ще бъдат финансово изгодни в сравнение с подобни модели от същия клас от преди 2 години. За съжаление това ще бъде тенденцията в близките 2-3 години. Основният фактор определящ застоя е световната пандемия, по време на която производителите понесоха тежки загуби и в опита си да задоволят потребителите, достигнаха лимита си.

Фактите не са много радващи, но нека погледнем позитивно към развитието на технологиите.

 

Компютърни компоненти

 

  • Видеокарти - нека се изразим шеговито - свършиха. Очаква се AMD да пуснат бюджетни геймърски видеокарти (RX 6500 XT и RX 6400), както и няколко модела високопроизводителни видеокарти, за които към момента информацията е оскъдна. В първата четвърт на 2022 ще бъдат представени видеокартите на Intel – Arc. прогнозите са да бъдат в пряка конкуренция с АMD и Nvidia.
  • Процесори – тук не се очаква голямо раздвижване – AMD ще подобряват производителността на Ryzen, докато Intel ще продължат с опитите да се измъкнат от “нокдауна”, нанесен от AMD.
  • RAM памет - DDR5 се появи на пазара. Все още е „млада“ технология и ще мине известно време докато поевтинее, което се очаква до края на 2022 година

 

 

 

 

 

 

 

 

Телефони и таблети

 

  • При мобилните устройства тенденцията се запазва, като цели по-мощни процесори, RAM памет и оптимизация на операционните системи. Приоритет остава скорост, икономия и опазване на личната информация. Не се очаква нова технология, която да подобри идните поколения смартфони. Погледите ни през 2022г. ще бъдат насочени към дисплеите (не само реално, но и метафорично) – основният иноватор е Samsung, който насочва усилията си към гъвкавите дисплеи. Както при DDR5 така и тук, технологията е „млада“ и ще отнеме 3-4 години, докато цените станат достъпни за масовия потребител.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Печатащи устройства

 

  • Както при останалите, така и този сектор пострада от недостига на чипове и ниско производство на принтери, скенери и мултифункционални устройства.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

След описаното по-горе, бихме желали да ви представим често воден разговор с нашите консултанти.

 

- Здравейте, желая да  поръчам геймърска конфигурация за детето.
- Здравейте, няма проблем да Ви изготвим конфигурация, стига да не е с външна видеокарта. Можем да Ви предложим с вградено видео.
- Добре, игрите които ще се играят няма да са много взискателни. А за училище ще трябва някакъв принтер, за предпочитане да е цветен и 3 в 1?
- За съжаление доставките на принтери са също много ограничени. Получаваме всеки месец, но по-малко от поръчаните и много често със закъснение...  

 

Такъв тип разговори са част от нашето ежедневие през последните 2 години и точно описват както страданията на клиентите докато търсят, така и на търговците докато се опитват да удовлетворят желанията на клиентите.

Освен очакваните новости и подобрения, ще се радваме Новата година да ни изненада и с нещо неочаквано положително.

От екипа на eCenter Ви желаем 2022 година да е здрава, благодатна и изпълнена с положителни емоции и новини.

Напиши Коментар