„Що нямам нет?“ -съвети при създаване и поддържане на домашна мрежа

Публикувано от: petar 30/05/2022 0 Коментар(и)

Това е тема, която няма еднозначен отговор – има много варианти, едновременно правилни и грешни. В тази статия ще посочим основните компоненти необходими за изграждането на мрежа и решения на често срещани проблеми.

 • Рутер – съвременните устройства комбинират голям брой от функции, намалява оплитането в кабели и нуждата от многобройни контакти. Хардуера и софтуера в рутерите Ви дава възможност на функции, като access-point, switch, модем и NAS.
 • Switch – при нарастване на устройствата, нуждаещи се от връзка с мрежата чрез кабел и ограниченият брой портове на рутера, е наложително използването на switch/комутатор. Предназначенитето му е да разклонява трафика към повече устройства. Под 100лв се предлагат с 5 до 8 порта, поддържащи гигабитова мрежа. (за незапознатите 1000Mbit/s)
 • Кабели – при закупуването на кабел, не е добра идея да търсите „най-евтиният вариант“. Дори и с вид на маловажна част, не бива да се подценява. От кабелите зависи скоростта и качеството за преноса на информацията между устройствата. При ниския клас се използват некачествени смеси за проводниците и в резултат, скоростите няма да са същите в сравнение с високия клас кабели.
 • Удължители (range extender) и powerline адаптери – Не са част от изграждането на една мрежа, но решават проблемите със съществуваща такива. Служат за разширяване обхвата на сигнала и подсигуряват достъп, когато не е предвиден такъв.

Проектиране на мрежата:

Преди самото изграждане е нужно да се замислите, какви ще са Ви потребностите:

 • Какъв ще е обхвата на мрежата;
 • Какво предлагат интернет доставчиците;
 • Скоростта и устройствата, които ще са свързани (тенденция е доставчиците да предлагат услуги с висока скорост за много устройства на изгодна цена.)
 • Дали Вашата мрежа ще е безжична или жична.

При изграждането на една мрежа трябва да се има предвид вида на жилището. (ново или старо строителство). В повечето случаи не се обмислят предварително пътищата на кабелите, сигнала на устройствата и в последствие изникват проблеми. Пример за това са жилища с дебели стени или земетръсни шайби, при което сигналът на устройствата отслабва значително. В комбинация с по-голяма площ на жилището това може да се превърне във финансов кошмар.

Избор на оборудване:

Вашият избор трябва да започва с вида рутер. За този компонент се търсят 2 основни атрибута – да е двучестотен и с гигабитови портове. Както споменахме тенденцията на доставчиците е по-висока скорост. С устройство, което не може да я поддържа губите излишен ресурс. Двучестотните рутери работят на 2.4GHz и 5GHz. Предимството на 5-те гигахерца е ниското потребление, с което си гарантираните минимални смущения, за разлика от 2.4GHz, при които ефирът е пренаселен. Устройствата с 5GHz притежават голям диапазон от подчестоти, което е плюс в широко населените райони, с много рутери в близост. Намалява се шанса от взаимно влияние, но трябва да отчетете, че честотните вълни на 5GHz устройства,  са с по-малка пробивност за разлика от 2.4GHz. Имайки предвид описаното по-горе и Ви препоръчваме избора на двучестотни рутери, по този начин съчетавате най-доброто от 2-те честоти. Следващ важен фактор при избора Ви е мощността, тя се измерва в dB (децибели). Някакъв ориентир са антените, колкото повече, толкова по- силен обхват, сигнал и покритие притежава рутера, но има и рутери с голяма мощност с вградени антени.

 • Switch/комутатори – Използват се за допълнително разклоняване на трафика, когато нямате достатъчно портове на рутера. Управляването на трафика е автоматично, но ако имате желание, може да си вземете управляем switch, който ръчно да настроите. Важно е да знаете, че при наличие на много устройства с кабелна връзка ще са Ви необходими повече портове. И ако устройствата са пълноцени потребители на трафика Ви (смарт ТВ, лаптопи, настолни компютри), тогава Ви съветваме да си закупите switch с гигабитови портове.
 • Кабели – Както Ви посъветвахме, не пестете средства за кабели. Те са връзката между устройствата, а разликата в цените на ниския с високия клас не е голяма. Предлаганите кабели на пазара са 2 основни - категория 5Е и категория 6, която силно Ви препоръчваме. Имайте предвид, че за да избегнете евентуални смущения по линията е добре да изберете кабел с алуминиево фолио (FTP) или с алуминиево фолио и стоманена оплетка (SFTP)

Монтиране

Съветът ни при монтаж е – ако не разбирате, оставете го на професионалистите. По добре е да заплатите допълнително за монтаж и да знаете, че всичко е перфектно пред това да оплескате всичко и в последствие да заплатите двойно за демонтаж и монтаж.
Основната идея при монтаж на рутер е да покрие максимална площ и да се избегнат мъртви зони. За целта се поставя в средна точка, по този начин цялата площ ще има максимален обхват.

Проблеми и решения

Основен проблем при създаване на мрежа е икономия с грешни компоненти, както и прибързаните решения. Съветваме Ви да проверите продуктите преди да ги закупите, както и да не избирате най-евтиното, в повечето случаи това винаги се оказва скъп избор. Винаги може и сами да проверите информацията по различни форуми, по този начин се ограмотявате технически и при закупуването на продукт, ще знаете какво да търсите. Имате и опция за консултация с някой от Нашите специалисти, които са готови да отговорят на Вашите запитвания максимално адекватно.

Диагностициране на проблемите: 

При наличието на проблеми Ви съветваме да се обърнете към специалисти, ако нямате нужните познания. В повечето случаи най-трудното е да се установи проблема, когато е на лице дефекта, лесно може да се отстрани. Представяме Ви няколко метода на проверка. На първо време, проверете дали сте си заплатили интернета, да звучи банално, но не са малко случаите, в които този момент бива забравен и се търси по-сложно решение.

 • Проверете дали има ремонтна дейност покрай дома или офиса Ви, която би могла да засегне някой от кабелите.
 • Проверете Вашият рутер (и switch ако имате такива), а след това и кабелите – дали са захабени, прегънати или скъсани. За светлинните индикации трябва да гледате дали светят или премигват. Ако имате проблеми със светлините, решението е просто рестартиране на рутера. Най-сигурния начин това да се случи е да изключите адаптера за 10-15 мин.

Ако след проверка на кабелите, switch и рестарт не се оправи Вашият проблем, свържете се със специалист.

Проблем 1:  Има интернет на устройствата свързани с кабел, но няма връзка с интернет през безжичната мрежа. При този проблем само устройствата, работещи с безжична мрежа няма да имат достъп до интернет. Вариантите са:

 • Да Ви показва че има мрежа, но да не може да се свърже към нея
 • Устройството да може да се свърже с мрежата, но няма достъп до интернет.

В първия, случай ако само с едно устройство не можете да се свържете с мрежата, значи проблемът най-вероятно е само във Вашето устройство. Ако преди това сте можели да се свържете към мрежата, а сега не можете, вероятно нещо се е променило или във Вашето устройство, или в настройките на мрежата. В такъв случай рестартирайте рутера и Вашето устройство. Ако проблемът продължи и след няколко рестартирания, време е да се обърнете към специалист.

Проблем 2: Слаб обхват на безжичната мрежа и мъртви точки без обхват. Възможни причини за този проблем са няколко:

 • Поставен на неподходящо място рутер
 • Грешно избран модел с неподходящи параметри
 • Повреден/стар рутер, смущения от други устройства
 • Неработещ приемник.

На първо време – проверете дали обхвата се губи мигновено или постепенно. Това може да се провери като се отдалечавате от рутера бавно и при рязко изчезване на обхвата това означава, че рутерът Ви е слаб.
При колеблива връзка има вероятност от съседен рутер, работещ на същата честота да смущава Вашият, това може да се провери и диагностицира през network audit. При такава връзка може да проверите дали Вашето устройство не се свързва автоматично към друг рутер.
При слаб сигнал имате няколко решения, едното от което е да си закупите range extender, това устройство ще Ви разшири обхвата на безжичната мрежа и ще я подобри. Ние препоръчваме по-разумния вариант, а именно първо да си прегледате рутера и ако е морално остарял или дефектен, просто го заменете. Използването на range extender ще Ви удължи връзката, но при слаб рутер няма да Ви е полезно.
Друго решение са powerline адаптерите – това са устройства, които комуникират помежду си през електрическата мрежа, като единственото условие е да са на една фаза (за по-незапознатите – на един електромер). По-евтините варианти предоставят само връзка с кабел и обикновено се ползват, за да се пусне връзка към рутера без да се разпробива. Обикновено се ползват на места където или разстоянията са големи и са възможни загуби и влошаване на качеството на трафика, или няма възможност да се пуска кабел.

Докато сме на темата за безжична мрежа може да споменем и за едно решение, което навлезе в последните години – Mesh мрежите. Чрез няколко устройства се образува единна мрежа, която покрива голяма площ и въпреки, че всяко устройство излъчва собствен сигнал, се елиминира нуждата ръчно да се прехвърляте между различните точки за достъп.  

В eCenter може да откриете продукти на достъпна цена за Вашият дом, градина или офис. Ние предлагаме безплатна и компетентна консултация по казуси свързани с електрониката и ИТ сферата. Може да ни се доверите!

Напиши Коментар