Как да изберем своята геймърска мишка?

Публикувано от: Даниел 02/01/2020 0 Коментар(и)

 

В днешно време пазарът на геймърски аксесоари и по-специално този на геймърски мишки е залят с изобилие от модели, марки и технологии. Една и съща мишка може да се плъзга като светкавица в ръката на даден потребител, а при друг да се запъва. Тук ще Ви опишем най-важните спецификации и ключови функции, за които трябва да внимавате при избор на геймърска мишка.

 

Първо и най-важно трябва да решите какъв геймър сте Вие и за какви игри ще използвате мишката?

 

  •     FPS (First-Person Shooter);
  •     RPG (Role-Playing Game);
  •     RTS (Real-Time Strategy);
  •     MMO (Massively Multiplayer Online Game);

 

Ако си падате по някой от последните три жанра, важно е мишката да разполага с по-голямо количество програмируеми бутони. Те най-често са странично разположени и предлагат на играча бърз достъп до най-често използваните команди като магии, колби с живот и мана или дори мигновена смяна на предмети от инвентара. Ако сте привърженик на FPS жанра, то ще трябва да обърнете внимание на чувствителността на мишката. Тук важни са Вашите движения и размера на работната площ, която използвате – ако правите големи движения на голяма площ, трябва да търсите по-бавна мишка с ниски стойности на dpi (1600 dpi и надолу се приемат за сравнително ниски), а ако движенията са ви резки и на малка площ, ще се нуждаете от мишка с висока чувствителност (над 3000 dpi). Някои от мишките предлагат ръчно регулиране на чувствителността с диапазон от 200 до 8200 dpi. Такива са моделите FPS на Logitech и Razor. Сензорът на мишката също е от определящо значение за нейната производителност.

 

Типовете сензори се делят най-основно на три категории:

 

  •     Лазерен (Laser mouse);
  •     Оптичен (Optical mouse);
  •     Инфраред (Infrared mouse);

 

Лазерните мишки са най-широко разпространени и имат предимството да работят на всякаква повърхност – от пад до крачолите на дънките ви. Единственият им недостатък е, че имат по-голямо разстояние на повдигане от това на оптичните мишки, което означава, че при повдигане на мишката за промяна на позицията при стигане до края на подложката, сензорът ще продължи да разчита повърхността и ще се трансформира в игрови движения, които ще преместят курсора или по-лошо – ще накарат екрана да се люлее бясно. Това може да се окаже драстичен сценарии, ако сте в средата на ожесточена престрелка в игри като Counter Strike, CoD и други FPS заглавия. Точно поради тази причина повечето професионални геймъри предпочитат оптичните мишки и винаги използват качествена подложка за тях.
Последен писък в гейминг индустрията са мишките с така наречения инфраред сензор. При тях е значително намалено разстоянието на повдигане, което създава проблем при лазерните сензори, но в същото време е запазена високата чувствителност към различните видове повърхности.

 

Следващото, което трябва да прецените е жична или безжична мишка искате.

 

И двата типа си имат своите плюсове и минуси. Безжичната мишка предлага мобилност и Ви спасява от непрестанно заплитащите се кабели, но времето за реакция се увеличава и може да предизвика нежелан лаг, тъй като се изисква време за достигане на сигнала от мишката до безжичния приемник и обратно. Разбира се, при съвременните геймърски безжични мишки почти липсва лаг, като перфектен пример за това са Logitech M705 и Dell Alienware. Двата модела предлагат светкавично бързото време за реакция.
Що се отнася до захват на мишката, има два основни типа:

 

  •     Захващане с пръсти;
  •     Захващане с длан.

 

При първият тип мишката бива захващана и управлявана с върха на пръстите. При тази периферия характерното е, че са с по-малки размери и тегло. При вторият вид формата на мишката е ергономична за поставяне на цялата длан върху нея. Това са по-обемисти и тежки мишки и управлението се командва от дланта.

 

 

Запомнете, че избора на правилната геймърска мишка е изцяло Ваш, според Вашите предпочитания, стил на игра и вкус. В eCenter.BG предлагаме голямо разнообразие от компютърни компоненти и периферия, а също така и безплатна консултация при избор на най-подходящите за Вас. Погрижили сме се да ги поръчвате удобно и лесно онлайн 24 часа в денонощно, 366 дни тази година :)

Напиши Коментар